Dvířka pro psy a kočky - rady a zkušenosti

06.07.2015 12:24
Tento článek je určen hlavně pro chovatele, kteří sdílí se svým psem nebo kočkou společnou nejen domácnost, ale k tomu dělají svému čtyřnohému miláčkovi i vrátného k volnému vstupu na dvorek nebo zahradu.

Vždy mě fascinoval v zahraničních filmech výlez pro psy nebo spíše dvířka pro psy. Pes měl tak možnost v případě potřeby sám jít ven nebo naopak se vrátit domů. Mnoho chovatelů si pomyslí - nic nového pod sluncem. Toto jsem si myslela i já, když jsme náš provizorní „výlez" chtěli nahradit profesionálními dvířky, které by těsnily a umožňovaly průchod nejen našemu psovi, ale i kočkám. Po informacích, získaných na internetu ohledně dvířek pro psy, po absolvování obchůzky po zoo - obchodech a záporných odpovědích prodavačů, jsme dvířka koupili v hobbymarketu a „sen se stal skutečností" a již není třeba žádný vrátný. Překvapilo mě, kolik našich známých, kteří chovají psy nebo kočky - sice jen pro své potěšení, o této možnosti nic nevědí.

Někdo si pomyslí, že dvířka jsou záležitostí jen malých psů. Opak je pravdou. Pokud se chceme dozvědět o typech a velikostech dvířek pro psy, postačí zadat do vyhledávače na internetu „dvířka pro psy" a naskytne se nám široká nabídka tohoto výrobku, který je určený nejen pro psy, ale i pro kočky. Dvířka se vyrábí z různých materiálů - hliníková, plastová, různých barev a velikostí, určených dle vzrůstu psa - pro malá, střední, velká i obří plemena. Výrobci nebo prodejci vám rovněž přesně určí postup měření psa a tím získáte informaci o velikosti dvířek. Pokud nemáte psa dospělého, musíte myslet i na rezervu - do jaké velikosti váš pes doroste.

V návodu se dočtete přesné informace o instalaci dvířek. Můžete je instalovat do stávajících dveří, pokud to materiál dveří dovoluje. Jelikož my máme dveře prosklené, plastové, řešili jsme to vybouráním díry do zdi a zasazení těchto dvířek do vzniklého otvoru. Pokud je doma alespoň malý kutil, vždy se nalezne nějaké řešení.

Velkou výhodou u dvířek je i možnost zavření tak, že psovi nebo kočce je zamezen průchod dveřmi. Některé dvířka mají i magnetický klíč, který připevníte na obojek zvířete a tudíž se vám dvířky nedostane jiná kočka nebo pes, než ten váš. Dvířka, hlavně pro velké psy mohou obsahovat infraport, který se aktivuje při přiblížení psa s obojkem, na kterém je umístěn aktivátor infraportu. Některá dvířka mají i více poloh otevření - ven, dovnitř, zavřeno, otevřeno oběma směry.

Pokud máte obavy, že když instalujete dvířka pro střední plemeno, kočky nebudou schopny se přes dvířka dostat (u dvířek obsahujících magnet), mohu vás ujistit, že je to vyzkoušené. Kočky jsou velmi učenlivé, hlavně co se týče jejich pohodlí. Rovněž vás mohu ujistit, že přes dvířka netáhne - pokud pořídíte dvířka opatřená magnetem. Je až úsměvné, když pes nebo kočka vystrčí pouze hlavu ze dvířek, zjistí venkovní počasí a dle toho pokračují dále ven nebo jen jednoduše vycouvají zpět dovnitř.

Nakonec nesmím zapomenout i na skutečnost, že máte vyřešené vycestování přes víkend, kdy vašeho psa nemůžete vzít s sebou a obáváte se v zimě chladného počasí nebo zamrzlé vody. Dvířka můžete instalovat nejen do domu, ale i do garáže nebo jiného prostoru, kde by měl mít pes ve vaší nepřítomnosti zázemí.

Nechci, aby tento článek vyzněl jako reklama na určitý výrobek, ale chtěl bych informovat a předat zkušenost mých zákazníků s touto vynikající chovatelskou pomůckou, kterou určitě oceníte.

Zde najdete fota různých typů dvířek, které jsem již instaloval:

  www.servisoken-brno.cz/dvirka-pro-psy-a-kocky/